Wednesday , 19 June 2019

Home » Coaches » Zelfreflectie » Waaruit bestaat een goede voorbespreking?

Waaruit bestaat een goede voorbespreking?

June 4, 2014 11:00 pm by: Category: Zelfreflectie Leave a comment A+ / A-
Waaruit bestaat een goede voorbespreking?

Bij bijna elk team, van jong tot oud, wordt wel een voorbespreking gehouden. Maar waarom doe je dit nou eigenlijk? En hoe voer je een goede voorbespreking uit?

Een voorbespreking wordt gehouden om spelers voorafgaand aan de wedstrijd duidelijkheid te geven en samen een manier te vinden waarop ze het beste kunnen spelen. De voorbespreking maakt duidelijk wat er van de spelers wordt verwacht gedurende de wedstrijd. Met een vraag en antwoord spel betrek je de spelers en zullen ze de speelwijze hun eigen maken.

Accenten
Als eerste worden de teamtaken behandeld. Daarin behandel je de accenten waar je op hebt getraind die week. Dit kunnen bijvoorbeeld afspraken zijn over de opbouw van achteruit. Vervolgens worden er enkele doelen gesteld die het team kan bereiken. Dit zijn teamafspraken aan de hand van de teamfuncties aanvallen, verdedigen en omschakelen. Denk hierbij aan het gezamenlijk verstoren van de opbouw van de tegenpartij en het belissen waar het team de bal af wil pakken.

Individuen

Op het moment dat de teamafspraken duidelijk zijn, kun je ook nog enkele individuen bevragen die een extra doel meenemen voor in de wedstrijd. Je kunt hierbij denken aan een rechterspits die goed moet kijken bij een voorzet die hij geeft. Zijn doel is dan om het kijkgedrag te verbeteren bij een voorzet.

Opstelling

Je kunt er als trainer voor kiezen om de opstelling van tevoren prijs te geven, maar dit kan ook aan het eind van de voorbespreking. Als je de opstelling van tevoren vertelt, heeft dit als voordeel dat spelers vaak relaxt zijn en vertrouwen voelen van de trainer. Bijkomstig voordeel is dat zij tijdens de bespreking gericht zijn op de taken van hun positie. Als je ervoor kiest om de opstelling na de bespreking te vertellen, kun je een team scherp houden tijdens de bespreking en zullen de wisselspelers zich meer betrokken voelen bij de speelwijze.

Tips;

· Durf vragen te stellen.
· Laat spelers nadenken en meedenken over de speelwijze.
· Maak spelers verantwoordelijk voor hun eigen ideeën.
· Bevraag ook individuen.
· Noem namen in je bespreking en bevraag hen. Dit houdt de groep scherp.
· Laat het niet te lang duren. Zeker jonge spelers kunnen zich niet erg lang concentreren.

Waaruit bestaat een goede voorbespreking? Reviewed by on . Bij bijna elk team, van jong tot oud, wordt wel een voorbespreking gehouden. Maar waarom doe je dit nou eigenlijk? En hoe voer je een goede voorbespreking uit? Bij bijna elk team, van jong tot oud, wordt wel een voorbespreking gehouden. Maar waarom doe je dit nou eigenlijk? En hoe voer je een goede voorbespreking uit? Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top