Saturday , 17 August 2019

Home » Bloggers » Roger Bongaerts » Voetbaltalent 3 – Roger Bongaerts (3)

Voetbaltalent 3 – Roger Bongaerts (3)

April 25, 2014 12:16 pm by: Category: Roger Bongaerts Leave a comment A+ / A-

Talent ontwikkeling

De afgelopen blogs gingen over ‘wat is nu een voetbaltalent’ en ‘hoe herken je die’. Dit is je basis en vloeit voort uit de visie van de club. Maar nu heb je de juiste voetbaltalenten geïdentificeerd, en dan?

Op deze vraag wil ik in dit blog ingaan, hoe ontwikkel je je voetbaltalenten op de optimale manier? Een belangrijke component in de talent ontwikkeling is de omgeving. Hiermee valt en staat alles. Een groot talent zal in een slechte omgeving nooit doorbreken en een op het oog  minder talent kan in een goede omgeving  zich maximaal ontwikkelen, wellicht tot betaald voetballer.

Naar mijn mening is het belangrijk wat voor leerklimaat je creeert in de jeugdopleiding. Waarop leg je de accenten, hard werken en leren, of presteren en de beste willen zijn?

Persoonlijk sta ik achter het meesterschapsklimaat. De visie achter dit leerklimaat is dat hard werken en de wil om zelf elke dag beter te worden de belangrijkste componten zijn om succesvol te worden (in het betaalde voetbal) Er zijn genoeg voorbeelden te vinden waaruit blijkt dat topvoetballers vaak extra trainingenuren maakte na de normale trainingen om nog persoonlijk beter te worden en te groeien.

Een groot voordeel van het meesterschapsklimaat is dat spelers  leren dat hun voetbalkwaliteiten vooral tot zijn stand gekomen aan de van hard werken. Verder ontwikkelen ze op deze manier een juiste manier om problemen op te lossen. Lopen ze ergens tegen aan, dan weten ze dat het vaak op te lossen valt met hard werken. Spelers die juist alleen bezig zijn met presteren en de beste willen zijn geven in deze situaties eerder op omdat ze zich erbij neerleggen dat de uitdaging simpelweg te moeilijk is.

Tenslotte ontstaat er op deze manier geen koppeling tussen voetbalvaardigheid en eigen waarde. Op moment dat ze slecht spelen komt dat omdat ze niet hard genoeg werken, maar niet omdat ze slechte personen zijn.

Nu zullen jullie natuurlijk willen weten, hoe creeer je een meesterschapsklimaat. Dit gaat ik volgende maand behandelen aan de hand van het acroniem TARGET.

Ik wens iedereen een mooi einde van het voetbalseizoen toe.

Tot het volgende blog artikel.

Roger Bongaerts

Hoofd Opleiding VVV-Venlo
Grondlegger Total Soccer Method

Roger Bongaerts

Voetbaltalent 3 – Roger Bongaerts (3) Reviewed by on . Talent ontwikkeling De afgelopen blogs gingen over 'wat is nu een voetbaltalent' en 'hoe herken je die'. Dit is je basis en vloeit voort uit de visie van de clu Talent ontwikkeling De afgelopen blogs gingen over 'wat is nu een voetbaltalent' en 'hoe herken je die'. Dit is je basis en vloeit voort uit de visie van de clu Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top