Saturday , 17 August 2019

Home » Bloggers » Roger Bongaerts » Voetbaltalent 2 – Roger Bongaerts (2)

Voetbaltalent 2 – Roger Bongaerts (2)

March 17, 2014 7:00 am by: Category: Roger Bongaerts Leave a comment A+ / A-

Voetbaltalent (2)

In mijn vorige blog ben ik ingegaan op het fenomeen Talent. Voor elke club is het belangrijk om duidelijk in beeld te hebben wat een voetbaltalent nu is. Deze definitie hangt nauw samen met de visie van de club. Zonder een duidelijke visie is het onmogelijk om het maximale te halen uit Talentherkenning en Talentontwikkeling.

Ik heb jullie als lezers gevraagd om een eigen defintie van Talent te formuleren of op te stellen. Door mijn eigen ervaring als voetballer, trainer, hoofd opleiding  en scout bij verschillende clubs (VVV-Venlo, Arsenal FC, Park University), niveau’s  (van nationale jeugdelftallen, bvo tot amateurs) maar ook in verschillende culturen (Europa, Amerika, Australie) ben ik zelf tot deze definitie van talent gekomen:

Voetbaltalent:

Voetbaltalent is een speler die zich ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten onderscheidt op gebied van

–          Functionele technische vaardigheden

–          Inzicht: het maken van de juiste individuele en team-tactische keuzes

–          Fysiek: snelheid, balans, coördinatie, uithoudingsvermogen,  flexibiliteit, lengte

–          Persoonlijke bewustwording: persoonskenmerken & mentale vaardigheden

–          Leervermogen: sneller leren en beter worden

Daarnaast bezit de speler de potentie om zich door te ontwikkelen naar het betaalde voetbal.

Zo als hier boven weergegeven bestaat voetbaltalent voor mij uit 4 aspecten (functionele techniek, inzicht, fysiek en bewustwording). Daarnaast wordt de ontwikkeling van een talent beinvloedt door zijn vermogen om te leren.

Hieronder zal ik elke component kort toelichten:

Functionele technische vaardigheden: Dit is de basis om het voetbalspel te spelen. Een talentvolle speler dient over de juiste techniek te bezitten. Het is echter ook belangrijk dat de speler deze techniek functioneel kan gebruiken. Een speler die 100 keer de bal hoog kan houden hoeft nog geen talent te zijn.

Inzicht: Technische vaardigheden dienen wel gekoppeld zijn aan inzicht, of te wel het maken van de juiste keuzes. Een strakke pass op het verkeerde moment is alsnog balverlies, of het lopen met een bal terwijl een medespeler in een betere positie staat.

Fysiek: Bij fysieke eigenschappen moet je denken aan o.a. snelheid, coördinatie maar ook lengte als het gaat om bepaalde posities zoals keeper of centrale verdediger.

Persoonlijke bewustwording: Met persoonlijke bewustwording worden de mentale vaardigheden bedoeld. Eigenschappen en kwaliteiten als discipline, doorzettingsvermogen zijn onderscheidend bij talenten. Verder vallen hier ook onder vaardigheden als omgaan met druk en visualiseren.

Leervermogen: Tot slot het lerend vermogen. Talenten worden sneller beter. Ze pikken coaching/training sneller op waardoor de ontwikkeling sneller verloopt.

Tot het volgende blog artikel.

Roger Bongaerts

Hoofd Opleiding VVV-Venlo
Grondlegger Total Soccer Method

Roger Bongaerts

 

Voetbaltalent 2 – Roger Bongaerts (2) Reviewed by on . Voetbaltalent (2) In mijn vorige blog ben ik ingegaan op het fenomeen Talent. Voor elke club is het belangrijk om duidelijk in beeld te hebben wat een voetbalta Voetbaltalent (2) In mijn vorige blog ben ik ingegaan op het fenomeen Talent. Voor elke club is het belangrijk om duidelijk in beeld te hebben wat een voetbalta Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top