Thursday , 23 May 2019

Home » Spelers » Profvoetballers 3.0 » Sigurdarson: ‘Naast het veld veranderde er veel’

Sigurdarson: ‘Naast het veld veranderde er veel’

May 14, 2015 10:30 am by: Category: Profvoetballers 3.0 Leave a comment A+ / A-

Stond zijn eerste jaar in Alkmaar vooral in het teken van aanpassen, dit seizoen groeide Alexander Helgi Sigurdarson (19) uit tot één van de steunpilaren onder het succes van AZ Onder 19. Een gesprek met de IJslandse middenvelder over opgroeien, extra trainen en de bekerfinale.

“13 oktober 2014?” Sigurdarson pijnigt zijn hersens nadat hem is gevraagd of de genoemde datum hem iets zegt. Dan breekt er opeens een glimlach door. “IJsland – Nederland, 2-0”, zegt hij met een brede grijns. “Ja, natuurlijk heb ik gekeken. Dat was een goede wedstrijd. Voor IJsland dan.”

Hoe kan het dat een land, met minder inwoners dan de stad Utrecht, zo veel goede voetballers voortbrengt?
“De faciliteiten en de coaches zijn goed, maar het belangrijkste is denk ik de mentaliteit. IJslanders willen het maken als voetballer en als IJslanders iets willen, dan doen zij er alles aan om dat te bereiken.”

Is het jou daarom ook gelukt om je in Alkmaar staande te houden?
“Ja. Ik had een zwaar eerste jaar. Als voetballer leerde ik veel nieuwe dingen, maar ook naast het veld veranderde veel. Ik ging zelfstandig wonen en moest dus voor mezelf leren zorgen en denken. Opgroeien, eigenlijk. Ik vond het moeilijk zonder mijn vrienden en familie. Dat had ook invloed op mijn spel. Dit seizoen gaat het veel beter. Ik heb mijn plek gevonden en kan belangrijk zijn voor het team.”

Hebben de extra oefeningen die jij naast de reguliere trainingen deed daar ook bij geholpen?
“Absoluut. Ik wilde beter en sterker worden, dus heb ik de trainers om extra oefeningen gevraagd. Als mijn lichaam het toeliet, ging ik daar mee aan de slag. Dat heeft mijn ontwikkeling zeker geholpen. Nu ben ik vooral bezig met fit blijven tot het einde van het seizoen. Ik oefen nog wel veel op vrije trappen. Tegen Sparta vloog er al één in en ik ga weer achter de bal staan als de volgende kans zich aandient.”

Hoe was het voor jou toen jouw vriend en huisgenoot Viktor Einarsson tijdens een interland aan het begin van dit seizoen zwaar geblesseerd raakte?
“Dat was vooral heel vervelend voor hem. Ik heb hem geholpen waar ik kon, maar dat is niet moeilijk. Viktor is een ongelooflijk vrolijke en positieve jongen. Zelfs toen hij voor zo’n lange tijd niet mocht voetballen, was zijn spirit nog heel goed. Het is mooi dat hij tegen ADO Den Haag A1 nog twintig minuten mee kon doen. Hij speelde nu mee in het eerste en laatste duel van de competitie.”

Er staat met de bekerfinale nog één belangrijke wedstrijd voor jullie op het programma. Wil jij je daarin revancheren voor de verloren finale van vorig jaar?
“Nee, het is voor mij geen revanchewedstrijd. Vorig jaar speelden we tegen Feyenoord, nu tegen sc Heerenveen. We willen die wedstrijd gewoon winnen en de beker pakken, meer speelt er niet. We hebben al een paar keer van Heerenveen gewonnen dit seizoen, maar ook een keer gelijkgespeeld. We beginnen op nul. We kijken naar onszelf en gaan bedenken wat wij eraan kunnen doen om een goede wedstrijd te spelen. We hebben een heel goed team, dat geweldig samenwerkt en bestaat uit vrienden. Het zou mooi zijn als er tijdens de finale veel supporters op de tribunes zitten. Het geeft ons energie en ze kunnen ervoor zorgen dat de tegenstander geïntimideerd raakt. Ze moeten er voor ons een échte thuiswedstrijd van maken.”

Wat verwacht je van volgend seizoen?
“Ik wil zo dicht mogelijk bij het eerste elftal komen. Ik heb dit seizoen al een aantal keer met de A-selectie meegetraind. Dat was mooi, maar ook zwaar. Het tempo is weer hoger dan bij de trainingen van Jong AZ of Onder 19. Ik moet nog sterker worden om daar aan te kunnen haken. Daar ga ik keihard voor werken.”

 

Bron: az.nl

Sigurdarson: ‘Naast het veld veranderde er veel’ Reviewed by on . Stond zijn eerste jaar in Alkmaar vooral in het teken van aanpassen, dit seizoen groeide Alexander Helgi Sigurdarson (19) uit tot één van de steunpilaren onder Stond zijn eerste jaar in Alkmaar vooral in het teken van aanpassen, dit seizoen groeide Alexander Helgi Sigurdarson (19) uit tot één van de steunpilaren onder Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top