Thursday , 30 August 2018

Home » Bloggers » Roger Bongaerts » Positiespel! – Roger Bongaerts

Positiespel! – Roger Bongaerts

September 22, 2015 4:01 pm by: Category: Roger Bongaerts Leave a comment A+ / A-

Het in Nederland als heilig verklaarde positiespel heeft tegenwoordig ook al zijn intrede gemaakt binnen de analyses en evaluaties over het falen van het Nederlandse elftal. Goed positiespel is een middel voor het creëren van diepte, om te komen tot kansen, het verplaatsen van de tegenstander en het scoren van doelpunten. Een bijkomende aspect van goed positiespel is dat je bij balverlies ook goed georganiseerd staat. Het doel is niet balbezit. Dat is niets meer dan het afschuiven van verantwoordelijkheid, zonder initiatief en creativiteit. Eenheidsworsten dus.

De slechte resultaten van Oranje worden door de verantwoordelijken, maar ook de zogenaamde experts aangegrepen om op balbezit te spelen, de verantwoordelijkheid afschuiven en dus niet het echte positiespel waarin ook diepgang, durf en risico liggen.

Elke keer verbaas ik me weer over het feit dat naar de jeugdopleiding wordt gekeken als oorzaak van de slechte resultaten van het Nederlandse elftal. Voor zover ik weet zijn we de laatste 5 jaar 2de en 3de geworden op het WK, met de door in Nederland opgeleide spelers. Ook nu kan men niet ontkennen dat spelers als Sneijder, Robben, Memphis, Riedewald spelers zijn zonder kwaliteiten die thuishoren op een EK en WK. De trainers op de laatste WK’s hebben optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare kwaliteiten van de selectie van Oranje.

Expert analisten als Van Basten, Mulder en consorten richten zich op de kwaliteit van de opleiding zonder zelf ooit jeugd getraind te hebben. Ook zou de jeugd te veel gepamperd zijn terwijl de junior bondscoaches alleen spelers selecteren uit opleidingen waarin alles geregeld is voor deze jeugdspelers. Betekent dit dat we niet kritisch mogen kijken naar de opleidingen? Nee, we dienen juist zeer kritisch te zijn, blijven innoveren kijkende naar de competenties die nodig zijn om topvoetballers te blijven opleiden.

Het falen van Oranje kan op het conto van de 2 bondscoaches en hun staf van het afgelopen jaar toe geschreven worden en niemand anders. Onder Hiddink was Blind onderdeel van het probleem. Het Nederlands elftal presteerde niet. Dan kun je na enkele maanden niet onderdeel van de oplossing uitmaken. Als je daarnaast roept dat Oranje de beste selectie heeft dan is de 4de plek in een matige kwalificatiegroep een compleet falen van de bondscoach(es) en zijn staf. Zoek de oorzaak dus eerst binnen de eigen geledingen en schuif het niet af op de opleiding of andere factoren..

Vanaf nu dus geen balbezit meer als doel, maar positiespel als middel om te komen tot diepte, kansen en doelpunten. Ook bij de analyses over het falen van Oranje.

Roger Bongaerts

Roger Bongaerts

Hoofd Opleiding VVV-Venlo

Grondlegger Total Soccer Method

@rogerbongaerts

Positiespel! – Roger Bongaerts Reviewed by on . Het in Nederland als heilig verklaarde positiespel heeft tegenwoordig ook al zijn intrede gemaakt binnen de analyses en evaluaties over het falen van het Nederl Het in Nederland als heilig verklaarde positiespel heeft tegenwoordig ook al zijn intrede gemaakt binnen de analyses en evaluaties over het falen van het Nederl Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top