Saturday , 17 August 2019

Home » Bloggers » Roger Bongaerts » Positieloos – Roger Bongaerts (5)

Positieloos – Roger Bongaerts (5)

November 26, 2014 8:30 am by: Category: Roger Bongaerts Leave a comment A+ / A-

Als jonge kinderen op 5-6 jarige leeftijd beginnen met voetbal, doen ze dit omdat ze het leuk vinden om te voetballen. Ze hebben vaak nog geen benul van posities of wat het betekent om verdediger of aanvaller te zijn. Toch worden spelers vaak al vanaf de F en E-jeugd in posities “geplaatst” omdat ze op bepaalde vlakken wat meer vaardigheden vertonen dan anderen, of zelfs omdat hierdoor de kans op het winnen van een wedstrijd wordt vergroot. Toch zijn spelers op die leeftijd nog geen verdediger, middenvelder of aanvaller. Waarom niet? Daar ga ik nu verder op in.

Binnen de  opleidingsvisie  binnen VVV-Venlo  kiezen we er al 2 seizoenen  voor om onze spelers in de F en E-jeugd positieloos op te leiden en de formatie en speelwijze als kapstok te gebruiken. Als jonge spelers al op jonge leeftijd in een positie “hokje” geplaatst worden is de kans op een brede voetbalontwikkeling  en het begrijpen van het  spelletje in al zijn aspecten zeer beperkt. (aspecten als ervaren om op verschillende posities te spelen, in verschillende situaties te komen) Daarnaast zullen ze de relatie tussen de verschillende posities en linies veel minder goed begrijpen.  Gevraagde vaardigheden en inzichten worden daardoor minder ontwikkeld. In de F en E-jeugd willen we ze breed opleiden en elke training en wedstrijd uitdagen om nieuwe vaardigheden te leren. Door op verschillende posities te spelen zal het leereffect op korte en lange termijn vergroot worden en blijft het uitdagend voor de spelers. De spelers dienen zich constant aan te passen aan de nieuwe positie. Vanaf de D-jeugd wordt meer gekeken naar de eigenheid en kwaliteiten van spelers en zullen ze langzaam groeien naar een linie of flank maar ook hier  wordt er  niet gewerkt met een  vaste positie.  In de gouden jaren, tot en met 12 jaar is belangrijk om de basis te leggen in de ontwikkeling op gebied van basisvaardigheden, inzicht  maar ook in het plezier in het voetbalspel voor de lange termijn.  In deze leeftijd kan dit ook het beste omdat ze hiervoor vatbaar zijn en nog volop in ontwikkeling (lichamelijk, cognitief)  Daarnaast vinden we het belangrijk dat spelers niet alleen een brede voetbalontwikkeling aangeboden krijgen, we stimuleren ook andere sporten.

Voor de trainers van deze leeftijd is dit een mooie uitdaging. Door spelers te rouleren  binnen de verschillende posities wordt er gezorgd dat elke speler een gelijk aantal speelminuten en ontwikkelingsmogelijkheden krijgt. De nadruk binnen deze leeftijden ligt  zoals eerder aangeven niet op het resultaat maar op de groei van spelers.  Spelers  worden gestimuleerd om binnen elke posities hun vaardigheden toe te passen, om nieuwe dingen te doen. Ook binnen de trainingen wordt dit leerklimaat geschapen waarin spelers zich vrij voelen maar waarin wel wordt gevraagd om elke oefening, vorm, partij en wedstrijd hard te werken.  De trainers zien er op toe dat elke speler deze mogelijkheden krijgt maar ook dat elke speler deze mogelijkheden aangrijpt om te groeien.  Ook de coaching is gebaseerd op  inzet en groei die de speler toont en niet op het wedstrijdresultaat.

Door op deze wijze te werken geven we onze spelers naast  een goed gevulde rugzak (skills box) ervaringen op verschillende posities (en middels andere sporten een brede motorische ontwikkeling) om zich op latere leeftijd verder te ontwikkelen en te specialiseren.  Mochten ze uiteindelijk in de spits spelen, weten ze wel hoe het is om als spits te spelen en hoe jij als middenvelder de perfecte bal kan geven. Ze hebben op alle posities ervaring opgedaan zodat ze in hun verdere loopbaan in alle situaties uit de voeten kunnen.

 

Roger Bongaerts
Hoofd Opleiding VVV-Venlo
Total Soccer Method

Roger Bongaerts

Positieloos – Roger Bongaerts (5) Reviewed by on . Als jonge kinderen op 5-6 jarige leeftijd beginnen met voetbal, doen ze dit omdat ze het leuk vinden om te voetballen. Ze hebben vaak nog geen benul van positie Als jonge kinderen op 5-6 jarige leeftijd beginnen met voetbal, doen ze dit omdat ze het leuk vinden om te voetballen. Ze hebben vaak nog geen benul van positie Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top