Thursday , 25 April 2019

Home » Jeugdopleiding » Internationale Academies » Kijkje in de keuken bij VFL Wolfsburg

Kijkje in de keuken bij VFL Wolfsburg

May 18, 2015 9:47 am by: Category: Internationale Academies Leave a comment A+ / A-
Koster is trainer van Almere City B1. Daarnaast is hij technisch manager van de bovenbouw van de jeugdopleiding van die club. In die hoedanigheid neemt hij deel aan de opleiding voor HJO’s. In het kader van zijn eindscriptie voor de opleiding heeft hij een bezoek gebracht aan de jeugdopleiding van VfL Wolfsburg. Ook gaf hij zelf een presentatie aan jeugdtrainers en technisch directeur van de Duitse Bundesligaclub.

Campus en fulltime teammanager voor O.19

Wat René Koster het eerste opviel bij zijn bezoek aan VfL Wolfsburg waren de uitstekende faciliteiten waarover de club kan beschikken.

“Er is daar een grote campus met 28 kamers. Dat is voor spelers van de jeugdopleiding die van ver komen. Voor het Onder 19-team is een teammanager fulltime beschikbaar, dat vond ik ook opvallend. Op die manier kan de trainer zich volledig richten op de trainingen van spelers.”

Grote en fysiek sterke spelers en schooltrainingen

Koster bezocht vijf trainingen van het O.19-team van de club waar ook spits Bas Dost speelt. “De uitvoering van de training was hoog, dat viel op. Ik vond de spelers heel vaardig. Ze werkten bovendien hard en er was veel bereidheid om de oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren. Er zaten veel grote en fysiek sterke spelers tussen. Tactisch heb ik ze niet goed kunnen beoordelen, omdat ik geen wedstrijd van ze heb gezien.”

Koster was ook getuige van zogenaamde schooltrainingen. “Dat zijn trainingen waar spelers aan meedoen die nog op school zitten. Daardoor staan er verschillende leeftijdsgroepen op het veld, die getraind worden door drie trainers.”

Eigen invulling door Duitse jeugdtrainers

In Wolfsburg trof Koster ook Andries Jonker, assistent-trainer van Wolfsburg. In het verleden werkte hij onder meer als hoofdcoach van Willem II en FC Volendam. Ook was hij assistent van Louis van Gaal bij Bayern München en FC Barcelona. Bij de KNVB was hij jeugdtrainer.

“Ik heb met Andries mijn bevindingen gedeeld”, aldus Koster. “We vonden beiden dat de Nederlandse visie van trainen meer de diepte in gaat dan de Duitse. Jonker zei me dat trainers bij Bayern München veelal een eigen invulling geven aan hun trainingen en speelwijzen. Ze gaan vaak hun eigen gang. Niet dat ik dat veroordeel. Ik zeg niet dat het een mindere aanpak is; het is hún manier.”

Koster vervolgt: “Bij Wolfsburg willen ze de hele jeugd aanvallend, attractief en met goed positiespel laten spelen. Dat is het credo van de club. Maar vervolgens kan een trainer zelf bepalen of hij zijn team in 4-4-2 of in 4-3-3 laat spelen. In Nederland is dat ondenkbaar.”

Presentatie goed ontvangen

Koster gaf in Wolfsburg ook een presentatie over de Nederlandse manier van werken en trainen. Volgens Koster werd zijn presentatie met enthousiasme ontvangen door de jeugdtrainers en technisch directeur.

“Ik heb onze werkwijze bij Almere City uitgelegd aan ze. Dat we bij Almere het individu bijvoorbeeld veel meer centraal stellen en op welke manier we dat trainbaar maken. Daar gingen na afloop ook de meeste vragen over; hoe we dat nou trainbaar maken voor de spelers. En ook: op welke manier laten we de teams spelen?”

Speerpunten: proactief zijn en buiten de grenzen denken

Het bezoek aan Duitsland en het geven van de presentatie was een eigen initiatief van Koster. “Ik wilde dit zelf doen. Ik ga mijn bevindingen verwerken in de eindscriptie die ik moet maken voor de opleiding voor HJO’s. Mijn speerpunten zijn: proactief zijn en buiten mijn grenzen denken. Dat heb ik met mijn bezoek gedaan. Op deze manier vergroot ik bovendien ook mijn netwerk.”

 

Bron: almerecity.nl

Kijkje in de keuken bij VFL Wolfsburg Reviewed by on . Koster is trainer van Almere City B1. Daarnaast is hij technisch manager van de bovenbouw van de jeugdopleiding van die club. In die hoedanigheid neemt hij deel Koster is trainer van Almere City B1. Daarnaast is hij technisch manager van de bovenbouw van de jeugdopleiding van die club. In die hoedanigheid neemt hij deel Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top