Thursday , 23 May 2019

Home » Coaches » Trainingen - Spelers » Afwerken » Kan je een penalty trainen?

Kan je een penalty trainen?

March 18, 2014 8:00 am by: Category: Afwerken Leave a comment A+ / A-

De wandeling met de bal naar de stip, de aanloop en het schot. Is het nemen van een strafschop trainbaar? Een flinke discussie na afloop van het onderwerp brain games voor topsporters door Gijsbregt Brouwer bij BNR Sportzaken waar Foppe de Haan te gast was.

Nooit meer een penalty missen, elke keerpunt bij het zwemmen maximaal benutten en nooit meer boos op de scheidsrechter worden. Het klinkt als de best atleet en de oplossing ligt niet zo zeer in het lichaam maar in het hoofd. Het brein stuurt immers het lichaam aan. Het brein heeft weinig aandacht gekregen maar wordt steeds vaker onderworpen aan ‘brain training’. Oefeningen om vaardigheden zoals reactiesnelheid en analyserend vermogen te verbeteren. Gijsbregt Brouwer: “Bepaalde situaties kom je als topsporter maar één keer in het jaar tegen, maar dat zijn juist heel belangrijke momenten. Die situaties zijn te simuleren.” Op enorme touchscreens wordt de topsporter getraind in het analyseren van en anticiperen op verschillende situaties. Op een gegeven moment weet de sporter precies wat hij moet doen.

Bijvoorbeeld een honkballer die vijfhonderd ballen naar zich toegeworpen krijgt en moet aangeven of deze wijd gaat of niet. Brain training gebeurt dus enerzijds via technische hulpmiddelen zoals touchscreens maar ook de geestelijke gesteldheid van de sporter wordt op topniveau getraind. Mindfullness is een belangrijke trend voor de komende jaren. Gijsbregt Brouwer: “Bij de Seahawks, winnaar van de SuperBowl was er een speler die met yoga begon. Toen kwam er een andere bij en voor het einde van het seizoen deed het hele team aan yoga. Het mentale aspect van yoga is ontzettende belangrijk.” Yoga is in Nederland de snelstgroeiende sport bleek uit de maandelijkse Sportdeelname Index (januari/Sportnext.nl)

Tot slot antwoord op de vraag: is een penalty trainbaar. Foppe de Haan is duidelijk: strafschoppen zijn trainbaar. Hij zag de gemiste strafschoppen bij de ontmoeting tussen Bayern München en Arsenal in de Champions League en voor de aanloop was de twijfel al duidelijk zichtbaar. Trainen van het brein biedt mogelijkheden om dergelijke spanning om te zetten in concentratie. Mind as the final frontier.

Bron: sportnext.nl

Kan je een penalty trainen? Reviewed by on . De wandeling met de bal naar de stip, de aanloop en het schot. Is het nemen van een strafschop trainbaar? Een flinke discussie na afloop van het onderwerp brain De wandeling met de bal naar de stip, de aanloop en het schot. Is het nemen van een strafschop trainbaar? Een flinke discussie na afloop van het onderwerp brain Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top