Sunday , 20 October 2019

Home » Bloggers » Jan Gösgens » De wil om te overleven bij Feyenoord Ghana – Jan Gösgens (3)

De wil om te overleven bij Feyenoord Ghana – Jan Gösgens (3)

April 3, 2014 1:53 pm by: Category: Jan Gösgens Leave a comment A+ / A-

Toen ik dit blog artikel schreef zat ik in Ghana. Ik heb van 2000 tot en met 2005 voor Feyenoord in Ghana gewerkt: het was een fantastische maar ook leerzame tijd. Ieder jaar ga ik nog één of twee keer terug om daar te helpen. Op dit moment zitten vaak vijf spelers van onze Academy, waaronder Christian Atsu (Vitesse/ Chelsea), bij het nationale team de Black Stars.

Het eerste team van Feyenoord Fetteh Ghana speelt op dit moment op het op één na hoogste niveau en doet het goed. De gemiddelde leeftijd van deze jongens is 18, 19 jaar. Het team staat bovenaan in hun zone en gaat spelen voor promotie naar de Ghanese Premier League. Ook heeft het team zich geplaatst voor de kwartfinale van de nationale beker. De promotie zou top zijn, maar alle spelers dromen maar van één ding: een contract in Europa!

Om vanuit Afrika te slagen als speler in Europa is veel doorzettingsvermogen en een portie geluk nodig. De wil om succesvol te zijn is erg groot bij deze spelers, maar er zijn ongelofelijk veel hindernissen. Veel spelers hebben zowel een fysieke als een educatieve achterstand. De druk is ontzettend hoog vanuit met name de familie. En dan zijn er ook nog de zaakwaarnemers die voor veel onrust zorgen. Bij de nationale teams (onder 17 en onder 20) speelt men altijd met ouderen of moet men geld betalen om geselecteerd te worden.

Feyenoord Academy Ghana

Kortom: het hebben van talent alleen is niet genoeg. Dat geldt overigens ook in Nederland. Van de groep waarmee ik in 2000 begon zijn er een aantal geslaagd. Sommigen in Europa en anderen in Afrika. Iedere speler was een op zichzelf staand verhaal. Maar het mooiste verhaal vind ik het verhaal van onze keeper Theophilus Jackson, bijnaam Fetteh.

Er zijn maar weinig goede Afrikaanse keepers. Voor Europa zijn ze vaak te klein en daarbij hebben ze ook nog wel eens problemen met de communicatie en het organiseren van hun verdediging. Toen ik begon met mijn generatie in 2000 had ik maar één keeper. Ik trainde altijd om half zeven in de ochtend en achter het doel stond steevast een jongen uit het nabij gelegen dorp Fetteh. Hij trapte altijd de naast geschoten ballen terug en na de training liep hij door de bush terug naar het dorp. Iedere ochtend kwam hij trouw en na verloop van tijd hebben we hem maar op doel gezet zodat we in ieder geval twee keepers hadden. Hij kon er niet veel van, maar was ongelofelijk fanatiek. Bij wedstrijden zetten we hem soms op de bank en mocht hij weleens een helft keepen. Alleen als we op toernooi gingen mocht hij niet mee.

In 2005 vertrok ik uit Ghana maar bleef natuurlijk de Academy en het Ghanese voetbal volgen. Tot mijn verbazing las ik dat Theophilus Jackson keeper was geworden in de Premier League in Ghana! Onze Fetteh keepte dus in de hoogste divisie van Ghana. Fantastisch!  Vlak daarna las ik dat hij iemand had geslagen op het veld en dat hij voor een jaar geschorst werd.

Nu had Fetteh dus weer tijd om te trainen bij Feyenoord Fetteh en trouw kwam hij, nu een stuk ouder, weer naar de dagelijkse training. Na een jaar schorsing is hij de keeper geworden van het eerste team. Veruit de oudste en nog steeds super fanatiek.

Het is voor Fetteh dan wel geen vet contract in Europa geworden maar hij heeft met heel veel doorzettingsvermogen en de wil om te overleven het maximale uit zichzelf gehaald. Ik zal niet verbaasd zijn als hij straks weer bij een club in de Ghanese eredivisie opduikt. Als hij dan ook nog een beetje zijn naam verandert en zijn leeftijd naar beneden brengt zie ik hem ook nog wel in Ghana onder 20 keepen. En wie weet alsnog een transfer naar Europa maken!

Jan Gösgens, trainer Feyenoord U18

Jan-Gosgens-233x350

 

De wil om te overleven bij Feyenoord Ghana – Jan Gösgens (3) Reviewed by on . Toen ik dit blog artikel schreef zat ik in Ghana. Ik heb van 2000 tot en met 2005 voor Feyenoord in Ghana gewerkt: het was een fantastische maar ook leerzame ti Toen ik dit blog artikel schreef zat ik in Ghana. Ik heb van 2000 tot en met 2005 voor Feyenoord in Ghana gewerkt: het was een fantastische maar ook leerzame ti Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top