Thursday , 23 May 2019

Home » Bloggers » Art Langeler » Art Langeler – Bewegen we nog wel?

Art Langeler – Bewegen we nog wel?

April 20, 2015 9:24 am by: Category: Art Langeler Leave a comment A+ / A-
Gymnastiek
Mijn kinderen hebben per week 1 uur gymnastiek. Hiervoor moeten ze in een bus van school naar een sporthal, snel omkleden en sporten, terug in de bus en dat was het dan. Nooit buiten, altijd binnen. Ik heb zelf het idee dat het ook nog wel een beetje als lastig wordt gezien, veel lesgeeftijd kost het dus als we het kunnen laten vervallen dan komt dat eigenlijk wel goed uit. Eén uur bewegen per ongeveer 26 uren op school, ongelooflijk weinig! O ja, ik reken dan de 10 minuten pauze niet mee, waarin ze hun appeltje moeten opknagen en ook nog even mogen rennen.

Directe link naar topsport
Nu heb ik het idee dat onze kinderen buiten school nog wel veel doen (voetbal, dans, spelen, klimmen, hutten bouwen, stoeien met papa et cetera) maar dit is zeker niet altijd en voor elk kind zo. Hoe uit zich dit? In obesitas, in stram en stijfheid, in veel ziek zijn, in sloom en moe zijn et cetera. Ik heb in een eerder betoog ergens het voorstel gedaan om rekenen buiten te doen. Optellen en aftrekken, delen kan ook met spelletjes (bijvoorbeeld: ren in een kring en ga in groepjes staan van het aantal dat ik aangeef; 3, 6, 2! Het laatste groepje dat klaar is moet 1x opdrukken, en opnieuw, prima om getallen te leren in een beweegrijke omgeving!) Maar goed, dit is mijn vakgebied niet (meer). Toch is er de direct link naar sport, en in dit geval topsport.

Fysieke testen
Gisteren waren er fysieke testen voor de jongste kinderen van PSV. De mannekes van 8 en 9 jaar ondergingen een aantal oefeningen waar snelheid, explosiviteit maar ook richtingsveranderingen, koprol, vallen en snel weer opstaan getest werden. Wat een ongelooflijk grote verschillen zagen we hier tussen de spelertjes. De jochies die al enigszins door PSV beïnvloed zijn een jaar lang (3x trainen in de week en een wedstrijd) waren zo veel sneller, leniger en motorisch vaardiger dat het bijna gênant om te zien was. Jongens van 8 jaar die geen koprol kunnen, die niet kunnen kruipen om over een stut maar te zwijgen (stut is een soort achterwaartse koprol). Ik moest meteen aan de basisschool denken.

Vrij kansloos
Hoe kansloos is een ventje van 8 jaar die talent heeft voor een sport maar op school niet/nauwelijks beweegt? Die het moet hebben van de 2x trainen op de club door een goedwillende vader en op zaterdag een uurtje mag rennen. Met daarnaast het ventje dat 3x in de week traint met de beste trainers. Op verschillende ondergrond, met huiswerk. Met gymnastiek op de club, testen, individuele plannen om hiaten op te vangen en te verbeteren, met leuke estafette en tikspelletjes, elke woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur rennen, vliegen en voetballen! Vrij kansloos heb ik afgelopen woensdag gezien…

Aantal uren moet omhoog
Het gemiddeld aantal uren dat een kind beweegt moet in Nederland omhoog om het zelfde aantal en niveau topsporters te leveren als de afgelopen decennia. Politiek en onderwijs gaan hier niet voor zorgen, rekenen en lezen wordt als veel belangrijker aangeduid, economische belangen wegen hoger dan een beweegrijk klimaat. Dan moeten wij het als ouders en trainers doen. Hoe? Door bijvoorbeeld tips te geven of zelf vrijwilligerswerk te doen. Voor het tweede ontbreekt me momenteel de tijd, dus de eerste dan maar.

Tips om je kind meer te laten bewegen (een paar)
Beperk het aantal tv/computer-uren en stuur je kind naar buiten (droog weer = buiten spelen)
Ga een paar spelletjes doen buiten zodat hij/zij weet hoe zich te vermaken (muurtje trap, mik-spelletjes, stoepranden, verstoppertje, buskruit enzovoorts, wat deed u zelf vroeger buiten toen de computer nog niet gewoon was?)
Schaf een paar leuke dingen aan (jeu de boules, een bal, badminton-rackets, frisbee) en probeer ze met de kinderen uit
Bos in de buurt? Een (geheime) hut is zo gemaakt!
Huiswerk leren? Straf en beloon met een beweeg-opdracht. Vraag goed, dan loop ik een rondje, vraag fout, dan jij!

Het zijn er maar een paar maar ik gebruik ze en voor mijn gevoel helpen ze…

Art Langeler
Hoofd Jeugdopleiding

Art-Langeler
Bron: psvjeugd.nl
Art Langeler – Bewegen we nog wel? Reviewed by on . Gymnastiek Mijn kinderen hebben per week 1 uur gymnastiek. Hiervoor moeten ze in een bus van school naar een sporthal, snel omkleden en sporten, terug in de bus Gymnastiek Mijn kinderen hebben per week 1 uur gymnastiek. Hiervoor moeten ze in een bus van school naar een sporthal, snel omkleden en sporten, terug in de bus Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top