Thursday , 25 April 2019

Home » Bloggers » Art Langeler » Art Langeler – Back to basic!

Art Langeler – Back to basic!

March 13, 2015 10:52 am by: Category: Art Langeler Leave a comment A+ / A-

Back to basic!
Het was me al aangeraden door een aantal mensen door de jaren heen en ook dit keer hadden ze gelijk: het is goed om af en toe even naar een voetbalwedstrijd in het buitenland te kijken en daar onafhankelijk te zien wat er gebeurt. En dan niet op Champions League-niveau (daar spelen namelijk geen of nauwelijks spelers meer uit het land van de club…) en niet op interland-niveau (de jeugdinterlands worden over het algemeen beheerst door fysieke ploegen die counteren) maar gewoon, op clubniveau! De gelegenheid deed zich afgelopen dagen voor toen ik met Frank van Doveren in Engeland was om accommodaties te bekijken van verschillende academies.

Wedstrijd in Wales
En zo vond ik mezelf terug op een tribune van het Deva Stadium in Wales, thuishaven van Chester FC, waar de wedstrijd Liverpool U21 tegen Everton U21 werd gespeeld. Tussen zo’n 800 andere toeschouwers met de gebruikelijke Britse omstandigheden (koud, wind) keken we naar een wedstrijd vergelijkbaar met Jupiler League-niveau. Maar toch was het een wereld van verschil met hier! We werden meegezogen in een geweldig gevecht tussen twee buren met alles wat daarbij hoort. Passie, strijd, overtredingen die te gek voor woorden waren en een winnaar in de laatste minuut door een schitterend doelpunt. Liverpool won met 2-1 maar kreeg dit zeker niet cadeau!

Alle ballen naar voren
Nou zijn dit dingen die je kunt verwachten, tot zo ver niet zoveel verassend hoor ik u denken, maar dit is nog maar het begin. Want waar ik met name van genoten heb is de manier waarop gevoetbald werd. Twee teams die aanvallend speelden – en hoe ziet dat er dan uit? De bal gaat van de keeper lang naar voren want beide teams lieten opbouw niet toe. Dus niet over-geforceerd opbouwen, overdreven veel risico en rare capriolen om maar te laten zien dat je wilt opbouwen, gewoon simpelweg: is er geen druk dan bouwen we op, is er wel maximale druk dan spelen we lang, want dat zullen daar wel minder tegenstanders staan hè! Na het eerste duel met name wél goed en snel positiespel, en hoe heerlijk om te zien; alle ballen naar voren! Niet steeds breed of terug, bij de kleinste mogelijkheid naar voren spelen. En de coaches die daar ook op ageerden, vooruit voetballen! Hierdoor ging het spel op en neer, schakelingen met ruimtes maar ook goed en zorgvuldig gebouwde aanvallen die eindigden in een doelpoging.

Voetbal zoals ik het graag zie
De keeper werd niet gebruikt in het spel, tenzij het echt niet anders kan. Anders: losspelen via middenveld, snel naar de buitenkanten, één op één, snelle voorzet of actie en niet uithalen! Geweldig om te zien. Temporiseren zat er niet in, 90 minuten lang was het tempo hughe, met alle mooie situaties die daarbij horen. Frank en ik zeiden al tegen elkaar: laat Jong PSV een wedstrijd als deze spelen en je kunt ze drie dagen niet belasten, wat een meters maken deze mannen! Wat ik enorm waardeerde is dat er schijnbaar niet werd nagedacht over tijdrekken, op de grond blijven liggen, commentaar op de scheids, dat was er allemaal niet, een verademing… Het zal wel bij de Engelse sportcultuur horen, nou die bevalt mij enorm. Frank en ik hebben genoten deze avond, dit is voetbal zoals ik het graag zie…

Chelsea-PSG
Gisteravond was ik weer thuis. Chelsea-PSG op de tv. Rollende, huilende, schreeuwende spelers. Geen tempo. Vooral toneelspel en provocerend gedrag. Niet/weinig momenten voor de doelen. De scheidsrechter die constant en bij elke beslissing bestookt werd met commentaar, zowel van spelers, trainers, toeschouwers als commentatoren en analytici. Gelukkig ook iets om van te genieten, het middenveldspel van PSG speelde de bal af en toe geweldig rond, jammer dat er nauwelijks een voorhoede voor stond. Dat kon een groot gedeelte ook niet anders met de rode kaart van Ibrahimovic, maar OK. Gerechtigheid in de uitslag, de ploeg die nog een beetje wou aanvallen gaat door. Toch ga ik eens even naar de kabel-provider komende week. Misschien dat ik wat regionale Engelse zenders kan krijgen, dan heb ik wat te schakelen tijdens de Champions League. Ook een aardige tip voor de buitenlandse coaches in Engeland?

Art Langeler
Hoofd Jeugdopleiding

Art-Langeler

 

Bron: psvjeugd.nl

Art Langeler – Back to basic! Reviewed by on . Back to basic! Het was me al aangeraden door een aantal mensen door de jaren heen en ook dit keer hadden ze gelijk: het is goed om af en toe even naar een voetb Back to basic! Het was me al aangeraden door een aantal mensen door de jaren heen en ook dit keer hadden ze gelijk: het is goed om af en toe even naar een voetb Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top