Sunday , 20 October 2019

Home » Bloggers » Jan Gösgens » Als trainer moet je leren om los te komen – Jan Gösgens (2)

Als trainer moet je leren om los te komen – Jan Gösgens (2)

February 19, 2014 8:00 am by: Category: Jan Gösgens Leave a comment A+ / A-

Als trainer moet je leren om los te komen van wat je zelf hebt geleerd. Hoe jij het geleerd en gedaan hebt moet je soms naast je neer leggen.

Als beginnende trainer gebruik je juist die vormen, die je in je eigen trainingen als voetballer gewend was. Je hebt nog geen eigen ontwikkelde visie. Wat je op dat moment nog niet door hebt is dat jouw eerste trainers ook vaak pas net waren begonnen en zelf ook nog geen eigen visie hadden. Achteraf gezien was mijn beste trainer qua tactiek en oefenvormen iemand die mij weinig liet spelen, mijn contract niet verlengde maar wel een duidelijke visie had.

Maar van iedere trainer steek je wel iets op. Zo trainde Rinus Israël kort, maximaal een uur en een kwartier, maar wel intensief. Chris Dekker had het altijd over in het kommetje staan, meedraaien en inspelen doorlopen.
Feyenoord - trainers
Maar de ontwikkeling van een speler is maar voor 15% de invloed van een trainer. Zo’n 30% leert hij van medespelers en maar liefst 55% is intrinsieke motivatie. Als jeugdtrainer moet je dus vooral voorwaarden creëren waar binnen jouw spelers zich maximaal kunnen ontwikkelen en gemotiveerd kunnen blijven. Bijvoorbeeld door trainingen steeds op een andere manier aan te bieden zodat spelers uitgedaagd blijven worden. Spelers gemotiveerd houden is belangrijk, motivatie zorgt voor plezier.

Dat geldt trouwens ook voor trainers. Plezier en motivatie, het zijn de bouwstenen van ons vak. Bij Feyenoord in de opleiding leer ik nog steeds van iedereen, zelfs na 25 jaar. Zo vond ik Raymond Verheijen een autoriteit op het gebied van belasting en belastbaarheid en Wim Jansen weet ongelooflijk veel van voetbal. En zo kan ik er nog veel meer opnoemen. Waar ik ook veel van heb opgestoken zijn trips naar Barcelona en Bayern München. De structuur bij Bayern, de trainingen van Guardiola en de methode Barcelona gaven veel stof tot nadenken.
Feyenoord trainers 1

En daarmee kom ik terug op de titel: ontwikkel een eigen visie door je te laten inspireren door alle invloeden om je heen. Mijn trainingen van nu zijn heel anders dan die van 20, 15 of zelfs vijf jaar geleden. Bezoeken aan academies, workshops, studies, gesprekken met andere trainers, spelers en zelfs ouders, alles draagt bij aan mijn ontwikkeling als jeugdtrainer.
Jan Gosgens, trainer Feyenoord U18

 Jan-Gosgens-233x350

Als trainer moet je leren om los te komen – Jan Gösgens (2) Reviewed by on . Als trainer moet je leren om los te komen van wat je zelf hebt geleerd. Hoe jij het geleerd en gedaan hebt moet je soms naast je neer leggen. Als beginnende tra Als trainer moet je leren om los te komen van wat je zelf hebt geleerd. Hoe jij het geleerd en gedaan hebt moet je soms naast je neer leggen. Als beginnende tra Rating: 0

About academievoetbal

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

scroll to top